Thuis wordt er de gehele dag door energie verbruikt. Dit is niet alleen actief, bijvoorbeeld als de wasmachine aanstaat of als je het licht aanmaakt, maar ook passief wordt er energie verbruikt wanneer ’s nachts bijvoorbeeld de verwarming weer aansluit. Zeker nu er door corona nog steeds veel thuis gewerkt wordt, wordt er thuis ook meer energie gebruikt. Een mooi moment om hier bewust mee om te gaan. Want door bewust met energie om te gaan, doe je niet alleen iets goeds voor het milieu, het is ook goed voor je eigen portemonnee!
Vijf tips om thuis energie te besparen
1. Laat niet onnodig licht branden.
Deze tip klinkt als een open deur, maar toch komt het nog vaker voor dan dat je denkt dat ergens in huis nog een lamp brandt zonder dat dit nodig is. Met name in de winter overdag komt dit vaak voor; ’s ochtends is het nog donker buiten en maak je binnen de lampen aan. Op een gegeven moment wordt het buiten echter licht en vergeet je binnen de lichten weer uit te doen. Probeer hier dus bewust van te zijn en direct het licht uit te doen en controleer bijvoorbeeld ook andere verdiepingen.
2. Stap over naar LED verlichting
Traditionele gloeilampen en (oudere) halogeen lampen verbruiken relatief nog veel energie. Door over te stappen op LED verlichting, behoud je dezelfde kwaliteit van het licht, maar bespaar je aanzienlijk op energieverbruik. Een mooi voorbeeld hiervan is G9 ledverlichting. Overstappen op energiezuinige verlichting kun je doen wanneer je huidige lampen stuk gaan. Heb je echter veel lampen of oude? Dan kun je overwegen om al eerder over te stappen, het kost dan even geld, maar je begint direct met besparen.
3. Gebruik nachtstroom
Misschien ken je het nog van vroeger en wist je niet eens meer dat het tegenwoordig nog bestaat, maar je kunt bij veel energieleveranciers nog steeds gebruik maken van nachtstroom. Dit is een voordeliger energietarief omdat de vraag op dat moment lager is. Afhankelijk van je leverancier en waar je woont, begint dit tarief in de avonduren en is meestal tot 7 uur ’s ochtends. Goede momenten dus om bijvoorbeeld je vaatwasser aan te zetten of een wasje te laten draaien. Door nachtstroom te gebruiken, bespaar je niet op energie, maar je bespaart wel op kosten!
4. Kies een korter wasprogramma
Nog een tip om energie te besparen rondom de wasmachine is om te kiezen voor een korter wasprogramma. Vaak kun je binnen een wasprogramma kiezen om de tijd te verkorten. Daarnaast heeft je wasmachine waarschijnlijk ook verschillende kortere programma’s. Ook bij het kopen van een wasmachine is het verstandig om te letten op het energieverbruik.
5. Voorkom sluipverbruik
Sluipverbruik betekent dat elektrische apparaten energie verbruiken zonder dat je het in de gaten hebt. Vaak gebeurt dit wanneer ze nog een in stand-by modus staan. Ook zijn er opladers die nog energie verbruiken terwijl ze niet gebruikt worden om op te laden maar wel nog in het stopcontact steken. Dit kun je vaak herkennen doordat ze warm aanvoelen. Ga na welke sluipverbruikers er in jouw huis kunnen zijn en kijk of je ze helemaal kunt uitzetten of de opladers kunt uittrekken.