close

Vijf tips voor je slaapkamer om beter te slapen

Tips slaapkamer om beter te slapen

Een groot deel van de Nederlandse bevolking slaapt niet optimaal. De een heeft problemen met in slaap vallen, de ander wordt enkele malen per nacht wakker. Er kunnen hiervoor vele verschillende oorzaken zijn en er zijn net zoveel oplossingen. Een van die oplossingen is het verbeteren van de omstandigheden van je slaapkamer. Wij geven je vijf tips om je slaapkamer aan te passen om beter te slapen.

1. Verduister je slaapkamer

De eerste tip is misschien wel de meest voor de hand liggende, maar toch is dit nog niet in elke slaapkamer goed geregeld. Zorg er namelijk voor dat je slaapkamer geheel verduisterd is, zodat er geen licht naar binnenkomt. Je kunt je kamer geheel verduisteren door het gebruik van verduisterende gordijnen. Echter deze moeten vaak op maak gemaakt worden, wat duur kan zijn. Je kunt ook kiezen voor een goedkoop rolgordijn van Kwantum, welke ook verduisterd kunnen zijn en op maat gemaakt kunnen worden.

2. Zorg voor de juiste temperatuur

Je herkent het waarschijnlijk wel; tijdens een warme zomernacht is het lastig om goed te slapen. Gelukkig hebben we nog niet heel veel van deze nachten in Nederland. Toch is de temperatuur van je slaapkamer ook op andere momenten van het jaar belangrijk. De beste temperatuur voor je slaapkamer is rond de 17 graden. Dit klinkt misschien laag, maar je hebt natuurlijk een dekbed en bovendien gaat je lichaam tijdens de nacht in rust stand en toch transpireer je nog veel. Zorg dus voor een gekoelde kamer; zet de verwarming uit tijdens de nacht.

3. Zorg voor voldoende ventilatie

Dit punt gaat hand in hand met de temperatuur op de slaapkamer; zorg ervoor dat er voldoende frisse lucht op je slaapkamer is. Ook hiervoor geldt dat je het beste niet de verwarming kunt aanzetten op de slaapkamer, dit leidt namelijk tot een warmere lucht met een lager zuurstof en luchtvochtigheidspercentage. Zorg er bovendien voor dat je minimaal een keer per dag even een raam openzet. Het liefst de hele dag, maar een uurtje voordat je naar bed gaat helpt ook al goed. Niet alleen helpt dit dus voor de temperatuur in de slaapkamer, maar ook voor het zuurstofpercentage en de luchtvochtigheid.

4. Ruim de slaapkamer op

Ze zeggen wel eens dat een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd. Dit geldt ook voor je slaapkamer. Ruim voordat je gaat slapen je slaapkamer op. Dat ontspant en schept letterlijk en figuurlijk ruimte. Ook het drogen van was in je slaapkamer zorgt voor een rommelig en onrustig. Bovendien kan dit de luchtvochtigheid beïnvloeden. Ruim dus alles op en zorg dat er alleen voorwerpen in je slaapkamer zijn die ook echt in je slaapkamer thuishoren.

5. Geen televisie in je slaapkamer

De laatste tip om je slaapkamer te optimaliseren om beter te slapen is voor sommige mensen misschien wel de moeilijkste tip; verban de televisie uit je slaapkamer. Vanuit bed televisiekijken zorgt ervoor dat je lastiger in slaap valt en minder diep slaapt. Het zorgt namelijk voor licht in je kamer en ook voor prikkels voordat je gaat slapen. Wil je dus echt je slaap verbeteren? Zorg er dan voor dat je geen televisie in je slaapkamer hebt en dat je ook het laatste uur voordat je naar bed gaat geen tv meer kijkt.