close

Wanneer kiezen voor een spiltrap?

Spiltrap

Bij het kiezen van een trap kun je alle kanten op, soms ben je afhankelijk van de opgang en kun je niet anders dan bijvoorbeeld een rechte trap kiezen, maar in veel situaties kan ook een spiltrap een mooie uitkomt bieden. Een spiltrap heeft haar naam te danken aan het spil(de as) waaromheen de traptreden worden bevestigd, in de volksmond spreekt men daarom vaak over een ronde (of ronddraaiende) trap, specialisten zullen al gauw de term spiltrap in de mond nemen. In dit artikel bespreken we graag alle voordelen van een spiltrap.

De voordelen

  • De spiltrap is een absolute eye-catcher die niet alleen functioneel, maar door de ronde vormen ook erg stijlvol is en juist daarom extra mooi tot zijn recht kan komen in design huizen of open kantoren.
  • Het is niet alleen stijlvol, maar kan ook een efficiënte manier zijn voor een trap die geplaatst moet worden in een wat kleinere ruimte. De trap hoeft namelijk alleen aan het spil worden vastgemaakt, hierdoor blijft er veel ruimte over voor de trap. Gemiddeld gezien hoeft een trappengat een diameter te hebben van c.a. 1,25 meter om al een spiltrap te installeren.
  • Je hebt de keuze uit meerdere materialen, kies bijvoorbeeld voor hout of juist voor staal. De trappen worden daarom vaak ingezet in industriële kantoren of de wat modernere huizen. Zo kan er bijvoorbeeld ook gekozen worden uit een combinatie van een stalen spil en leuning in combinatie met houten treden.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een spiltrap?

De minimale prijs van een spiltrap op maat is rond de 3000 euro. De daadwerkelijke kosten zijn niet alleen afhankelijk van de grootte, maar ook van het materiaal. Zo is een houten spiltrap, doorgaans voordeliger dan een stalen spiltrap. Uiteraard hebben beide materialen zijn voor- en nadelen, zo is de spiltrap van staal natuurlijk een uitermate duurzame keuze die uw leven lang goed zal blijven. Daarentegen komt hout in sommige huizen weer beter tot zijn recht dan staal.